Lovende reacties op toespraak koning Willem-Alexander: 'Goed gedaan, jongen'

Koning Willem-Alexander oogstte maandagavond tijdens de Dodenherdenking veel lof met zijn 'integere en rake' toespraak. 

BNR-verslaggever Kees Dorrestijn noemt het 'stoer' dat Willem-Alexander 'zijn coronakapsel niet schuwt'.
Facebook Koninklijk Huis

De toespraak van koning Willem-Alexander tijdens de Dodenherdenking heeft voor vele honderden positieve reacties gezorgd op social media. Van Gert-Jan Segers en Lodewijk Asscher tot Arjen Lubach en Sanne Wallis de Vries: iedereen overlaadde de koning met complimenten. Ook zijn coronakapsel werd bejubeld.

 

Koning Willem-Alexander, die maandagavond op een lege Dam in Amsterdam sprak hoeveel indruk de woorden van Jules Schelvis op hem maakten bij een eerdere herdenking, oogstte veel lof met zijn 'integere en rake' toespraak. Schelvis was een Joodse man die in 1943 werd gedeporteerd, maar dat overleefde.

Ook sprak de koning over zijn overgrootmoeder Wilhelmina, die destijds zweeg over de Jodenvervolging. Een zeldzaamheid. 'Wat een heilzame en grootmoedige erkenning van het zwijgen van onze toenmalige koningin over de vervolging en de vernietiging van Joden', twitterde Gert-Jan Segers. PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak van een 'adembenemend goede toespraak van de koning.'

Lees ook: Ruim 6,6 miljoen mensen volgen dodenherdenkingen op televisie

Voormalig stadsdichter van Eindhoven Merel Morre oogstte op haar beurt veel lof met haar lovende tweet. 'Prachtige, krachtige toespraak van de koning. De tekstschrijver heeft hem alles gegeven wat hij nodig had om zeker, comfortabel, indrukwekkend en geloofwaardig te spreken.'

Ook veel journalisten waren onder de indruk. 'Wat een ongelooflijk goede speech van de koning', jubelde RTL-journalist Koen de Regt. BNR-verslaggever Kees Dorrestijn noemt het 'stoer' dat Willem-Alexander 'zijn coronakapsel niet schuwt'. En 'zo'n mooie speech' geeft. Arjen Lubach: 'Ik maak vaak een gebbetje over Willem Alexander, maar ik heb hem nog nooit zo strak en echt horen spreken.'

Cabaretier Sanne Wallis de Vries zei trots te zijn op de koning. 'Goed gedaan, jongen', schrijft ze. Kort, maar krachtig. 

Volledige toespraak van de koning

“Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat U, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.

In deze uitzonderlijke maanden hebben wij allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend. Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid.
Toen wérd de keuze voor ons gemaakt. Door een bezetter met een ideologie zonder genade die vele miljoenen mensen de dood in joeg. Hoe voelde de ultieme onvrijheid?

Er is één getuigenis die ik nooit zal vergeten. Het was hier in Amsterdam, in de Westerkerk, bijna zes jaar geleden. Een kleine man met heldere ogen - fier rechtop met zijn 93 jaar - vertelde ons het verhaal van zijn reis naar Sobibor, in juni 1943.

Zijn naam was Jules Schelvis. Daar stond hij, breekbaar maar ongebroken, in een volle, muisstille kerk. Hij sprak over het vervoer met 62 mensen in één veewagon. Over de ton op de kale vloer. Over de regen die door de kieren spatte. Over de honger, de uitputting, de smerigheid.

“Je ging er uitzien als een schooier”, zei hij. En je hoorde in zijn stem hoe erg hij dat had gevonden. Hij vertelde over de horloges die bij aankomst door soldaten van polsen werden gerukt. Over hoe hij zijn vrouw Rachel in de chaos kwijtraakte. Nooit zag hij haar terug.

“Welk normaal mens had dit kunnen bedenken? Hoe kon de wereld toestaan dat wij, rechtschapen burgers van Nederland, als uitschot werden behandeld?” Zijn vraag bleef hangen tussen de pilaren van de kerk. Ik heb er geen antwoord op. Nog steeds niet.

Wat ik me ook herinner, is zijn verslag van wat er aan de reis voorafging. Na een razzia werd hij samen met zijn vrouw en vele honderden anderen weggevoerd naar station Muiderpoort. Ik hoor nog zijn woorden: “Honderden omstanders hebben zonder vorm van protest toegekeken hoe de overvolle trams, onder strenge bewaking, voorbij reden.”

Dwars door deze stad. Dwars door dit land. Voor de ogen van landgenoten. Het leek zo geleidelijk te gaan. Elke keer een stapje verder.
Niet meer naar het zwembad mogen.
Niet meer mogen meespelen in een orkest.
Niet meer mogen fietsen.
Niet meer mogen studeren.
Op straat worden gezet.
Worden opgepakt en weggevoerd.

Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje: ‘Voor Joden verboden’. Zeker: er waren veel mensen die zich verzetten. Mannen en vrouwen die in actie kwamen, die tegen de stroom in burgermoed toonden en hun eigen veiligheid op het spel zetten voor anderen.

Ik denk ook aan alle burgers en militairen die vochten voor onze vrijheid.
Aan de jonge soldaten die in de meidagen sneuvelden aan de Grebbelinie.
De militairen die ons Koninkrijk dienden in Nederlands-Indië en dat met de dood bekochten.
De verzetsstrijders die werden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of onmenselijk werden behandeld in straf- en concentratiekampen.
De militairen die niet terugkeerden van vredesmissies of daarbij ernstig gewond raakten.
Werkelijke helden die bereid waren te sterven voor onze vrijheid en onze waarden.

Maar er is ook die andere realiteit. Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.

Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.

Jules Schelvis doorstond de hel en wist toch als vrij mens weer iets van het leven te maken. Veel meer dan dat. “Ik heb vertrouwen in de mensheid gehouden”, zei hij. Als hij het kon, kunnen wij het ook. Wij kunnen het, wij doen het samen. In vrijheid.”

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Patrick de Leede
Steengoed idd. Denk de hand van de meester erin te herkennen, de onvolprezen Jan Snoek. Weet iemand dat?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Jim Beam
Na al die jaren een keer een speachje met een beetje echte inhoud en hij kan meteen niet meer stuk. Waarom hebben zoveel mensen dit toch nodig? Rhetorisch, hoor. Maar het is wel erg kostbaar, die 'troost'. Nee, dit gaat niet specifiek over 4 en 5 mei.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Peter Rijcken
Kan iemand mij vertellen waarom er in veel media later een zinnetje is weggelaten uit de speech van de Koning?

Want was een mooie, oprechte speech inderdaad, waarin de Koning ook een oproep deed om te blijven stilstaan bij de rol van onze vrijheid, en vooral "niet normaal maken wat niet normaal is".
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Jozet Niehof
Heel goed en sterk geschreven. Prachtige tekst!
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Erica de Wijs
De allerbeste zin: Sobibor begon bij het Vondelpark!
Daar zouden degenen die nu bepaalde 'ultra-standpunten' menen te moeten aanhangen of verdedigen, eens goed over moeten nadenken.....
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie