Matthijs van Nieuwkerk gaat niet meer aan het werk voor RTL

Overleg leidt tot de uitkomst dat de eerder aangekondigde samenwerking toch niet doorgaat.

Matthijs van Nieuwkerk
Foto: ANP Kippa Sander Koning

Matthijs van Nieuwkerk gaat niet meer aan het werk voor RTL. Na overleg is besloten om de eerder aangekondigde samenwerking niet door te laten gaan, meldt RTL.

Van Nieuwkerk en RTL sloten eind vorig jaar nog een contract om vier jaar samen televisie te maken. Na de publicatie van het rapport van de Commissie-Van Rijn werd de samenwerking voor onbepaalde tijd opgeschort.

In opspraak

Van Nieuwkerk raakte in 2022 in opspraak nadat de Volkskrant een onderzoek had gepubliceerd naar de werkcultuur achter de schermen bij 'zijn' programma De Wereld Draait Door. De krant sprak tientallen medewerkers, die spraken van onder meer "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen". De presentator stopte in november 2022 bij BNNVARA. 

Een onderzoek van de Commissie-Van Rijn naar de werkcultuur bij de NPO volgde, mede naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. Dat onderzoek heeft meer dan een jaar geduurd en Van Nieuwkerk heeft er 'zijn volledige medewerking aan heeft verleend', zei RTL eind 2023. Het mediabedrijf sloot destijds een samenwerking met Van Nieuwkerk en gaf aan dat hij programma's zou maken voor RTL en Videoland. Na publicatie van het rapport van de Commissie-Van Rijn besloten RTL en Van Nieuwkerk echter om hun samenwerking voor onbepaalde tijd op te schorten.

Van Nieuwkerk wil niet verder

De samenwerking met RTL is inmiddels definitief ontbonden, meldt het mediabedrijf vandaag. Van Nieuwkerk heeft bij de zender aangegeven de vrijheid te verkiezen. 'We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren en gezien de omstandigheden hebben we daar ook begrip voor', meldt de zender. 'We wensen hem alle succes voor de toekomst.'

Van Nieuwkerk zou bij RTL onder meer een talkshow op zondag gaan maken. Ook was hij in beeld om een programma rondom de Olympische Spelen vanuit Parijs te presenteren. Die klus werd later overgenomen door Humberto Tan.

Van Nieuwkerk wil niet reageren op het nieuws. Zijn manager laat aan persbureau ANP weten dat er niets is toe te voegen aan het bericht van RTL.

(Bron: ANP / Redactie Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie