
'..Het zou me niet verbazen als president Trump adverteerders in de nabije toekomst gaat oproepen om te gaan adverteren op X..'. Was getekend, Ruben Schreurs, Ceo van Ebiquity in de Financial Times twee weken geleden.
Het artikel schetst een beeld dat adverteerders in de Verenigde Staten maar een beetje geld op X parkeren om vooral Elon Musk te vriend te houden. Musk lijkt nog steeds de grootste vriend van Trump en niemand wil op de ‘naughty list’ van deze mannen terechtkomen. Het gaat zelfs zover dat insiders daar aangeven dat er wordt gedreigd om de fusie tussen Omnicom en IPG niet goed te laten keuren door Amerikaanse autoriteiten als er geen bestedingen op X zouden gaan plaatsvinden.
Vacatures
Specialist Online Marketing
FirdaAllround Communicatieadviseur (28-32 uur)
CTGBContent Creative- RTL Tonight
Banijay Benelux.comRoeptoeteren op eigen kanalen
Zowel Musk als Trump heeft eigen mediakanalen waarop met flink bereik wordt geroeptoeterd. Musk is eigenaar van X en Trump van TruthSocial, zijn eigen ‘X’. In het artikel wordt gezegd dat een bericht van een van beide heren over jouw merk op hun eigen kanalen gelijk kan leiden tot dalende beurskoersen. En dat wil je niet. Het geeft aan hoe invloedrijk eigenaren van mediakanalen kunnen zijn en al helemaal als er eentje ook in het Witte Huis zit
Prutsers in Vak K
In de tussentijd wordt er in Nederland flink gesteggeld over de lokale Nederlandse mediapartijen. De prutsers in Vak K zouden toch moeten zien dat een sterke publieke omroep belangrijk is in het licht van wat er in de VS aan het gebeuren is.
En ja, het kan bij de publieke omroep ook best met wat minder geld. Maar dan zou het minister Eppo Bruins uit Vak K sieren om de reclamemogelijkheden te verruimen. Niet op 8 procent blijven hangen, maar gewoon weer 10 procent van de zendtijd aan reclame besteden. Evenals het online adverteren op het publieke domein openstellen voor alle adverteerders. Allemaal inkomsten die ten gunste van programma’s kunnen komen en de bezuiniging een zachtere landing kunnen geven
Fusie RTL/DGP Media
Naast de publieke omroep is er een sterke commerciële mediapartij nodig die een ander journalistiek geluid laat horen en doelgroepen bedient die niet altijd door de publieke omroep worden bereikt. Een sterke commerciële partij én een sterke publieke omroep zijn belangrijk om tegenwicht te geven aan de grote content- en techpartijen die journalistiek zelf niet hoog in het vaandel hebben staan.
Ook de NVJ moet stoppen met piepen over de fusie. Op de langere termijn zal de NVJ geen leden meer hebben, omdat de journalistiek simpelweg zal verdwijnen. Tezamen met een goed werkende democratie. Dus je vraagt je af waar de ACM nog over loopt te twijfelen?
Als Vak K nog even wacht, zien ze straks het Acht Uur Journaal dat wordt gepresenteerd door Donald Trump.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee@Ruud, even een kleine nuancering: niet minder geld, maar meer geld voor het maken van programma's/content. In de managementlagen kan zeker gesnoeid. Maar wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd, is dat de programmabudgetten, mede door de noodzaak om met formats te pitchen bij de NPO, alleen maar zijn uitgehold. Nog even en alles wordt gedraaid op een smarphone zonder geluids- en kleurcorrecties. Bovendien, leefde (en leeft?) het idee van de noodzaak tot vernieuwing. Prima, maar GenZ ga je niet aan de liniaire tv krijgen. En 55+ wil je ook goed blijven bedienen. Dat betekent dat los van het behoud van de basis programmakwaliteit er extra budget nodig is om naast liniaire tv-content, te produceren voor kanalen als YouTube en andere socials.