Minister bevestigt: veiling FM-frequenties vindt binnen een jaar plaats

De overheid gaat niet in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak dat er vóór september 2023 een nieuwe veiling moet plaatsvinden.

123rf.com

Ook de overheid schaart zich achter een veiling van de FM-frequenties vóór september 2023. Een rechter oordeelde laatst dat de overheid binnen een jaar een veiling moet organiseren, nadat radiostation Kink een zaak had aangespannen tegen de noodverlenging door de overheid. Verantwoordelijk minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat laat per brief aan de Tweede Kamer weten dat de overheid deze uitspraak respecteert. Er komt geen hoger beroep.

Kink wint bodemprocedure

In de Kamerbrief schrijft de minister onder meer: 'Alles overwegende zie ik geen reden om tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep te gaan. Een hoger beroep heeft naar mijn inschatting een geringe kans van slagen. De uitspraak is naar mijn mening duidelijk, begrijpelijk en goed gemotiveerd.'

Kink kreeg op 20 juli gelijk van de rechter in een bodemprocedure die een nieuwe veiling van de FM-frequenties wilde afdwingen. De overheid was hierop tegen en wilde de frequenties van huidige commerciële FM-zenders met drie jaar verlengen. Volgens de overheid was dat nodig omdat de zenders gebukt gaan onder de gevolgen van de coronacrisis. Dat klopt niet, bleek uit onderzoek van stichting Audify. De netto radioreclame-omzet van 2021 was van recordhoogte en dus ook hoger dan in het vorige recordjaar, 2019. Kink, dat geen FM-vergunning heeft, wist de rechter succesvol te overtuigen dat er geen reden is om de frequenties opnieuw te verlengen zonder nieuwkomers een kans te geven.

DPG Media, eigenaar van Qmusic, schaarde zich onlangs aan de kant van Kink. Mogelijk omdat DPG bij een verlenging zeven tot dertien keer meer moest afdragen aan de overheid. Kink en DPG Media reageerden dan ook verheugd op de gerechtelijke uitspraak.

NPO-zenders uitgezonderd

Minder blij is Talpa Network Radio, dat veel radiozenders met een FM-frequentie heeft. Een woordvoerder liet eind juli weten dat Talpa het vonnis gaat bestuderen 'om zich te beraden op nadere stappen.' 

Wanneer de veiling van de FM-frequenties plaatsvindt en wat de veilingsprijzen worden, is nog niet duidelijk. Welke commerciële zenders mee gaan bieden op de beschikbare frequentieruimte, zal ook later duidelijk worden. Landelijke NPO-zenders doen niet mee aan de veiling; zij houden hun FM-frequentieruimte.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie