Rituals duikt en voert zussen Van Lexmond via achteruitgang af

Rituals toont weinig ruggengraat in de crisisrespons op 'social storm'.

Je hebt excuses maken en je hebt ophef betreuren. Beide begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt, vaak bewust. Vooral als iemand eigenlijk geen spijt heeft, maar wel die indruk wil wekken om van het gedoe af te zijn, biedt de zinsnede ‘ophef betreuren’ uitkomst.

Rituals maakt gebruik van deze achteruitgang in crisiscommunicatie na de storm van kritiek over de samenwerking met Lieke van Lexmond en haar zus Jetteke. Het merk introduceerde eind vorige week een Moon Calendar, samengesteld door de zussen die ‘leven volgens de maancyclus’. Ook plaatste het een interview met de twee.

Op sociale media waren veel mensen verontwaardigd: waarom zou Rituals zich inlaten met ‘antivaxxers’ en mensen die zelfs de bestorming van het Capitool van 6 januari via de stand van de planeten verklaren: ‘Mars verplaatste naar stier. Dat is echt een pittige transitie.’

'Wij staan achter de Moon-Sisters' 

Rituals hield aanvankelijk de rug recht en onderschreef de denkbeelden van Lieke en Jetteke van Lexmond‘Wij staan achter de Moon-Sisters voor hun grote liefde voor de kracht van de maan. Want de maan toont ons met haar eeuwige cyclus dat elk begin en einde met elkaar verbonden zijn.’

Daarna bleef het stil, een bijna klassieke crisisrespons, stammend uit een tijd waarin bedrijven gewoon de hoorn op de haak gooiden bij lastige vragen.

Rituals deed dat overigens met een moderne variant: journalisten konden geen telefonische vragen aan de woordvoerders stellen, maar die alleen per mail indienen. Het laat zich raden wat daarmee gebeurde: we wachten nu nog op antwoord.

Advertentie
advertisement

Stilletjes schrappen

Na de duikstrategie plaatste Rituals een verklaring op zijn site waarin het laat weten achter het Nederlandse vaccinatiebeleid te staan en de ophef te betreuren over de samenwerking met de zussen Van Lexmond.

Van het ‘wij staan achter de Moon-Sisters’ bleef echter weinig over. Rituals haalde het ‘interview’ met de twee stilletjes van zijn site en schrapte ook alle verwijzingen naar de Van Lexmond-zusjes bij de maankalender.

Het is een weinig vertrouwenwekkende manier van communicatie van Rituals en er is een verklaring voor hoe dat komt. Gisteren stond de nieuwe maan namelijk in Weegschaal. De astrologen Karin en Danique Vergeer, geen zussen maar moeder en dochter, zeggen daarover: ‘Je zult jezelf veel meer op nummer één zetten.’

Het lijkt erop dat Rituals precies dat heeft gedaan.

Advertentie