Beyond Purpose: Hoe merken werken aan de economie van de 21e eeuw

Steeds meer organisaties zijn tegenwoordig bezig met een zoektocht naar en het activeren van hun purpose. Hoe doen ze dat?

Door Kim Cramer en Alexander Koene

In een recent whitepaper gaan wij, Kim Cramer en Alexander Koene, in op het verschijnsel ‘purpose’, een term die steeds vaker gebruikt wordt voor de zingeving en bezieling van een organisatie. Steeds meer organisaties zijn tegenwoordig bezig met een zoektocht naar en het activeren van hun purpose. Met goede zin wordt gezocht naar een waardige roeping om een positieve bijdrage aan de maatschappij te leveren.

Advertentie
advertisement

Belang van purpose

In de afgelopen maanden hebben de grote zakelijke strategie platforms, zoals McKinsey Quarterly, Knowledge@Wharton en strategy+business, het belang van corporate purpose flink onder de aandacht gebracht. Als je een organisatie bestuurt, is er veel voor te zeggen om juist nu purpose-gedrevenheid van je onderneming tot leven te brengen.

We hebben wereldwijd te maken met verstoringen door corona, met sociale beperkingen en protesten daarover. Verder wordt het gebrek aan gelijke kansen door uitsluiting en racisme steeds breder erkend, zien we politieke polarisatie en is er economische malaise in vele sectoren. Bovendien staan we aan de vooravond van de gevolgen van waarschijnlijk de grootste crisis: die van het klimaat en de gevolgen van wereldwijde opwarming van de aarde.

Gestimuleerd door de European Green Deal maken we ons klaar om over te schakelen van een lineaire naar een circulaire economie. In die oude economie ging het om welvaart door financiële groei, door meer marktaandeel en meer aandeelhouderswaarde. In de nieuwe circulaire economie gaat het over positieve impact op het welzijn van mensen, zonder hulpbronnen uit te putten en mensen uit te buiten. Hoe zorgen we er voor dat iedereen de vruchten kan plukken van onze welvaart?

Zijn we wel bezig met dingen die er toe doen?

Door de verontrustende chaos van de pandemie worden we aangezet opnieuw na te denken over de relevantie van organisaties en de waarde die ze voor mensen creëren. Het betreft filosofische en ethische vragen als: zijn we wel bezig met dingen die er toe doen? Leveren we wel de producten en diensten die mensen echt nodig hebben? Moeten we mensen stimuleren te consuminderen?

En: hoe kunnen organisaties positieve impact maken op het leven van mensen, gemeenschappen en de planeet, om echt bij te dragen aan geluk en gezondheid voor iedereen. Wat is goed? Verder gaan we in het whitepaper in op de verleiding van en druk op communicatieprofessionals om purpose uit te dragen in reclame.

Het complete whitepaper is hier te vinden.

Lees van dezelfde auteursBranding in de 21e eeuw: De basis van een aantrekkelijk merk is een positieve cultuur

Plaats als eerste een reactie

Advertentie