McDonald's: 'Slechts kwart statiegeldbekers wordt ingeleverd'

De fastfoodketen ziet meer heil in het gebruik van recyclebare materialen dan in hergebruik, Recycling Netwerk Benelux is kritisch.

Big Mac
Shutterstock

Statiegeldbekers bij McDonald's zijn vooralsnog geen groot succes. Sinds juli kunnen klanten bij afhaalmaaltijden kiezen voor een hardere, plastic beker met 1 euro statiegeld. Maar van die herbruikbare bekers keert slechts één op de vier terug bij McDonald's. Wat de reden is van dit lage retourpercentage, is volgens McDonald's niet met zekerheid vast te stellen. Dolly van den Akker, die bij McDonald's Nederland verantwoordelijk is voor milieubeleid, wijst erop dat klanten van McDonald's gemiddeld een keer per drie maanden eten afhalen bij de restaurantketen, waardoor het mogelijk langer duurt voordat de resultaten van de statiegeldregeling zichtbaar zijn. Van den Akker: 'Mogelijk belanden ze ook als collector's item bij mensen thuis. En dat is meteen ook onze zorg, want je wil die bekers hergebruiken. Maar als ze niet terugkomen, komen er alleen maar bekers bij en dat leidt tot veel meer plastic.'

Regels

De statiegeldbeker kwam er na de invoering van nieuwe regels in Nederland die de berg plastic afval moeten verkleinen. Begin volgend jaar wordt die regelgeving uitgebreid. Gasten in hotels, cafés of restaurants mogen ter plaatse niet meer eten of drinken uit wegwerpservies waar plastic in zit. Dit betekent dat McDonald's ook in de restaurants herbruikbare bekers inzet. Ondertussen uit McDonald's kritiek op voorstellen om op Europees niveau meer herbruikbare verpakkingen te verplichten in de horeca.

De restaurantketen zelf ziet meer heil in recyclebare materialen, waar het bedrijf de afgelopen jaren veel op heeft ingezet. Zo zijn friet- en hamburgerbakjes en rietjes niet meer van plastic maar van papier. Nieuwe EU-regelgeving zou een koerswijziging betekenen die voor een terugkeer van plastic zorgt terwijl de milieuwinst volgens McDonald's twijfelachtig is.

'Herbruikbaar goed voor het milieu'

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux is kritisch over die lezing. Directeur Rob Buurman: 'Er is voldoende bewijs dat de transitie van wegwerpverpakkingen naar herbruikbaar goed is voor het milieu. En het klopt weliswaar dat wegwerppapier minder schadelijk is dan wegwerpplastic. Maar papier brengt andere milieuproblemen met zich mee.' Buurman verwijst bijvoorbeeld naar het verbruik van water, land en bos voor de productie van kartonnen verpakkingen.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie