Merk matst klagende man, maar die stapt toch naar media

Hoe de waarheid op tv op het hakblok gaat. Column van Ingrid van Frankenhuyzen.

Zakkenroller aan het werk
123rf, Ammentorp

Totaal bezopen was hij en dus beroofd op een van Europa’s beroemdste promenades die berucht is vanwege de vele zakkenrollers. Op tv zei hij nog dat hij extra alert was geweest, geen druppel had gedronken, en zijn telefoon in de voorzak van zijn spijkerbroek had gedaan, want ja, een achterzak vraagt om weggrissen. Zo slim was hij wel, ha!

Algoritme en alarmmodus

De zakkenrollers hadden hun eigen commerciële 06-nummers met zijn telefoon gebeld, de schade liep op tot in de duizenden euro’s. De telecomprovider had de telefoon afgesloten nadat het algoritme automatisch in de alarmmodus was geschoten omdat meneer normaliter vrouw, kinderen en zijn moeder belde, maar nooit langdurig over de grens naar een vage 06-lijn in het Oostblok.

De volgende middag werd meneer wakker en bemerkte hij naar eigen zeggen de diefstal. Hij logde op zijn hotelkamer in op zijn laptop, op zijn account bij de provider, ‘tabblad’ telefoonkosten, en moet dus hebben gezien dat zijn rekening door het plafond was geschoten. Hij deed niks, logde later nog een aantal keer in en vloog twee dagen later terug naar Nederland.

Flink protesteren

Daar deden de kleine lettertjes hun werk, want wat u als lezer wellicht ook niet weet is dat je verplicht bent verlies of diefstal van een telefoon te melden bij zowel de provider als de politie. Zonder aangifte geen compensatie en dus moest meneer de kosten betalen. Hij protesteerde en na flink wat heen en weer gemail kwamen ze uit op een compromis van duizend euro. Vond hij fair.

Meneer benaderde alsnog de media want dit was toch schandalig? Hij weigerde de duizend euro te betalen aan zo’n stinkend rijke telecomjongen. Nooit contact mee gehad, nee. Daar stond hij voor de camera als een geboren slachtoffer. Hij had alleen maar ranja gedronken hoor die fatale avond. En nee hij had echt niet op zijn account ingelogd en hij was de dag na de beroving echt meteen teruggevlogen, dus hij had helemaal geen tijd gehad om aangifte te doen. Anders had-ie het heus wel gedaan! Hij reeg de leugens aan elkaar.

Boeven zijn zo slim

De telecomprovider mocht reageren. Tegenover zo’n toch wat sneu ogende man leg je het als organisatie natuurlijk af want ja, drinken we niet allemaal wel eens een glaasje ranja te veel? Die boeven zij ook zó slim tegenwoordig, je merkt het gewoon niet.

Ook al zou je als organisatie alle feiten op een rij zetten, ook al zou je vertellen dat je meneer al flink gematst hebt gezien de kleine lettertjes, ook al toon je aan dat-ie liegt dat het gedrukt staat, je verliest het toch. Dus ga je door je knieën en mats je meneer nog meer. Weg duizend euro en je laat het andere verhaal maar achterwege.

Het is de waarheid die op tv op het hakblok gaat. Wat dat betreft heeft Donald Trump gelijk: the media are fake news ;-) Oeps.

Ingrid van Frankenhuyzen is communicatieadviseur en eigenaar van Communisenso

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie