
Stichting ParkinsonFonds introduceerde onlangs de AI-chatbot James, een digitale expert die geïnspireerd is op de Britse arts James Parkinson. Deze virtuele assistent, ontwikkeld door bureau Hibou, moet actuele en begrijpelijke informatie over de ziekte van Parkinson laagdrempelig beschikbaar maken voor een breed publiek. Hoe denkt Nederland over de AI-chatbot? Representatief panelonderzoek (N=508) van MSI-ACI in opdracht van Adformatie geeft een genuanceerd beeld: er is waardering voor het initiatief, maar ook terughoudendheid. Het imago van de stichting krijgt in ieder geval een boost.
Oppervlakkige bekendheid
Uit de enquête blijkt dat allereerst 79 procent van de respondenten zichzelf (enigszins) bekend acht met de ziekte van Parkinson. Slechts 13 procent noemt zich ‘heel erg bekend’, terwijl 66 procent aangeeft ‘een beetje bekend’ ermee te zijn. Daarmee is de bekendheid breed, maar vaak oppervlakkig. Slechts één op de vijf respondenten geeft aan nauwelijks of niet bekend te zijn met de aandoening.
Vacatures
Creatieve Marketing Communicatie medewerker
Stichting Federatie Financieel PlannersMarketing Manager
FloramediaCorporate woordvoerder
TU DelftVoorzichtig positief over AI-chatbot
Op de vraag wat men vindt van de AI-chatbot, reageert 42 procent positief: zij zien het als een mooie digitale innovatie. Nog eens 39 procent vindt het idee leuk, maar twijfelt of een chatbot wel écht goede antwoorden kan geven over een complexe ziekte als Parkinson. Slechts 11 procent vindt het geen goed initiatief; 7 procent weet het niet.
Het enthousiasme is dus voorzichtig: de meerderheid van de respondenten ziet potentie, maar twijfelt aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de antwoorden. Goed om te weten is dat respondenten bij deze vraag nog niet expliciet geïnformeerd werden over waar de AI-chatbot zijn kennis op baseert.
Lage bereidheid tot gebruik
In de vervolgvraag werd uitgelegd dat de chatbot getraind is op basis van data van Stichting ParkinsonFonds en niet op andere bronnen. James antwoordt dus gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkonderzoek, verder niets. Na het lezen van die informatie blijft de daadwerkelijke bereidheid om met chatbot James in gesprek te gaan beperkt.
Slechts 37 procent van de respondenten zou dat overwegen, veelal uit nieuwsgierigheid (20 procent) of omdat zij mensen met Parkinson kennen (16 procent). Slechts 1 procent van de respondenten heeft zelf Parkinson of twijfelt daarover en zou daarom met James willen praten. De meerderheid (63 procent) ziet niet direct een reden om met de chatbot te praten, vooral omdat zij geen directe link met Parkinson hebben (26 procent), geen interesse in het onderwerp hebben (24 procent) of het nog niet weten (13 procent).
Beperkte impact op imago
De komst van James heeft een bescheiden effect op het imago van het fonds: 35 procent zegt positiever te zijn gaan denken over de Stichting ParkinsonFonds, 11 procent juist negatiever. Voor meer dan de helft (54 procent) verandert de chatbot niets aan hun mening over de organisatie.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee