Premium

Arno de Jong uitgeroepen tot Marketeer of the Year

Andere grote winnaars bij de Dutch Marketing Awards 2020: HelloFresh, Too Good to Go en Swapfiets.

Marketeer of the Year 2020
Arno de Jong

Arno de Jong is uitgeroepen tot Marketeer of the Year 2020. Dat is donderdagavond 26 maart in een alternatieve - online – editie van de Dutch Marketing Awards bekendgemaakt. Andere grote winnaars bij de Dutch Marketing Awards:

  • Marketing Company of the Year: HelloFresh
  • Marketing Start Up of the Year: Too Good to Go
  • Marketing Scale Up of the Year: Swapfiets
  • Internal Branding Company: YoungCapital
  • Marketing Transformer of the Year: De Vegetarische Slager
  • Marketing Talent of the Year: Ferdinand Götzen

Met duizend marketingprofessionals die meekeken via de levendige livestream vanuit Capital C in Amsterdam was de uitreiking en zesde editie van de Dutch Marketing Awards een ongebruikelijk, gedenkwaardig event. DMA is een initiatief van NIMA, PIM en Adformatie. Een meer uitgebreide toelichting per categorie vindt u hieronder.

Kijk hier de livestream vanuit Capital C terug

Marketeer of the Year 2020: Arno de Jong

De Marketeer of the Year is een icoon in het vak en ver daarbuiten. Hij of zij zet op vernieuwende en succesvolle wijze oude én nieuwe marketinginstrumenten in, heeft succes in de markt met deze innovatieve aanpak en is een marketeer waar professionals in marketing en communicatie veel van kunnen leren.

De titel Marketeer of the Year gaat dit jaar naar Arno de Jong, Chief Marketing Office van de Nederlandse Loterij. ‘Arno ziet het als missie om marketingthema’s hoger op de agenda te krijgen bij bestuurstafels en heeft zelf een ijzersterke businesscase. Hij legde in 2016 de basis voor de successen van 2019. Hij voegde twee bedrijven samen en liet zeven merken floreren. Hij en zijn team beklommen niet alleen alle prijzenpodia, maar zagen ook de brand equity over de hele linie verbeteren, de omzet flink groeien en de digitale omzet verdubbelen.’ Lees hier het verhaal: Arno de Jong - een onafhankelijke denker.

Runners up dit jaar waren op de derde plaats: Martijn Delahaye (directeur marketing & communicatie AFAS Software. Lees hier het verhaal: Martijn Delahaye - met data en gevoel. En op de tweede plaats: Caroline van Turennout (manager marketing & communicatie Europe Zeeman). Lees hier het verhaal: Caroline van Turennout: consistente lef.

Marketing Company of the Year: HelloFresh

Binnen deze categorie speelt marketing al jaren een duidelijke, leidende rol in de organisatie bij het bepalen van visie, purpose, strategie en bedrijfsvoering. Deze winnaar wordt door anderen als voorbeeld gezien.

Winnaar HelloFresh moest het opnemen tegen finalisten Jumbo, ANWB en Takeaway.com. Uit het juryrapport: ‘Waar nieuwe klanten denken dat HelloFresh vooral makkelijk is, ervaren trouwe klanten dat HelloFresh hen helpt om gezonder en diverser te eten, waarbij ze ook merkbaar minder voedsel verspillen en weggooien. Dat maakt het uiteindelijk ook voordelig. Zo scoort HelloFresh op alle 4 G’s van eten: Gemakkelijk, Gezond, Genieten en Goedkoop. Waarachtig een 4G-prestatie die na een eerdere tweede plaats een echte bekroning verdient.’

Marketing Start Up of the Year: Too Good to Go

De Marketing Start Up of the Year inspireert met een onderscheidende introductie in de Nederlandse markt met aantoonbaar goede (begin-)resultaten.

De genomineerden voor een Dutch Marketing Award in de categorie Marketing Start Up waren Crisp, Winc Academy, Felyx, Hydraloop en winnaar Too Good to Go. Uit het juryrapport: ‘Too Good To Go is een mooi bedrijf met een prachtig ideaal. Het bleek een geniaal idee om lokale retailers en restaurants te helpen hun restproducten toch nog te verkopen. Door de combinatie van een unieke en sterke propositie, het continue luisteren en aanpassen van de marktbewerking én het bewezen succes, een overtuigende winnaar.’

Marketing Scale Up of the Year: Swapfiets

Marketing Scale Up of the Year wordt toegekend aan een organisatie, die in de afgelopen jaren, door de inzet van slimme marketing, heeft laten zien succes te kunnen kapitaliseren.

Genomineerd waren Denham, Vandebron, Airborne en Swapfiets. Laatstgenoemde won:  ‘Groot groeien met bicycle as a service in een land waar iedereen een fiets bezit is een gedurfde propositie die een relevant probleem oplost’, zo oordeelde de jury: ‘Naast de enorme groei van de afgelopen jaren van zowel marktpenetratie, marktaandeel en de merkbekendheid, kenmerkt Swapfiets zich door zijn duidelijke targeting en begrijpelijke, consistente marketingmix. De marketingstrategie en het businessmodel van Swapfiets zijn niet los van elkaar te zien.’

Internal Branding Company: YoungCapital

De Internal Branding Company of the Year Award wordt toegekend aan de organisatie die het merk van binnenuit tot leven weet te brengen en in brede zin weet te borgen in de organisatie. Het merk en de positionering zijn verankerd in het DNA van het bedrijf.

Genomineerd waren Marketing Drenthe, Dance4Life, Imagebuilders en YoungCapital. Het eigenzinnige uitzendbureau werd ook winnaar van deze categorie: ‘Er is een mooie symbiose ontstaan tussen HR en marketing. YoungCapital is gegroeid naar volwassen bedrijf, met een verhaal dat steeds meer inhoud krijgt en wint aan gelaagdheid. De fenomenale resultaten, de belangrijke rol van het merk én de groei naar volwassenheid en voorgenoemde gelaagdheid maken YoungCapital de winnaar van de Internal Branding Company Award.’

Bekendmaking MOTY 2020
Bekendmaking MOTY 2020 Adformatie

Marketing Transformer of the Year: De Vegetarische Slager

Organisaties zijn voortdurend in transitie onder invloed van gedragsverandering en nieuwe technologie. De marketingdiscipline speelt daarbij een grote rol. Voor die bedrijven werd dit jaar voor de tweede maal de Marketing Transformer of the Year Award uitgereikt. De award zet marketingorganisaties in de spotlight, die aantoonbaar succesvol zo’n marketingtransformatietraject hebben ondergaan of kunnen aantonen dat er een indrukwekkende transformatie gaande is.

Genomineerd werden Nederlandse Loterij, Young Capital, Picnic, Auping en overtuigend winnaar de Vegetarische Slager: ‘De beauty van deze case is evident: van eenmanszaak en slagerij transformeerde het merk naar een belangrijke speler in het supermarktschap, naar een aantal landen in Europa, om uiteindelijk in 2019 te worden overgenomen door Unilever. Na één jaar is het uitgegroeid tot de lieveling van de voedselgigant en transformeert het Unilever zelf tot een wereldspeler op het gebied van vegetarisch vleesch. Daarmee ontketent het een voedselrevolutie in de wereld.’

Marketing Talent of the Year: Ferdinand Götzen

De titel Marketingtalent of the Year gaat naar een professional die herkenbaar verder gaat dan de baan of rol die hij of zij heeft en van hen vraagt. Durf, ondernemend, eigenzinnig, aanhoudend en daadkrachtig zijn enkele van de termen die hen karakteriseren.

Genomineerd voor de titel waren Mandy Groenewegen (The Hague & Partners), Boris Helleman (T-Mobile), Thijs Lamers (Pink Elephant) en Michiel Muller (Sanoma/Donald Duck), maar de titel werd overtuigend gewonnen door Ferdinand Götzen van 3D Hubs. ‘Ferdinand is zo’n zeldzaam talent dat een brug kan slaan tussen de oude en de nieuwe marketingwereld. Het is een echte growth marketeer die oude middelen niet schuwt. Met zijn visie op groei en technologie krijgt hij de meest senior marketeers en ook investeerders mee in zijn verhaal. Hij stampte binnen no-time de marketingafdeling van 3D Hubs uit de grond waarmee duizenden engineers worden voorzien van 3D-geprinte onderdelen. Indrukwekkend.’

Over de Dutch Marketing Awards

De Dutch Marketing Awards zijn de belangrijkste marketingprijzen van Nederland en zijn een samenwerking tussen marketingberoepsvereniging Nima, Adformatie en Pim. De toekenning vond plaats op basis van marketingprestaties in het kalenderjaar 2019. De geplande feestelijke Award-uitreiking in het Kit in Amsterdam kon vanwege de corona-preventiemaatregelen niet plaatsvinden, maar omdat partners, sponsoren, bezoekers en vrijwilligers gebrand waren op een waardig alternatief, werd de uitreiking evengoed een mooi succes.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie