Premium

Communicatiestrateeg Myrthe Geerts begeleidt mensen in rouw: 'Ik had zelf ook graag rouwhulp gehad'

OUT OF OFFICE | De wens om mensen te kunnen helpen met rouwen en sterven ontstond in de tijd kort nadat haar eigen vader overleed.

Myrthe Geerts
Beeld: Kees Rutten

Geerts: ‘Ik verloor mijn vader tijdens de eerste lockdown, sowieso een verschrikkelijke tijd, maar vooral ook omdat je zo’n afstand moest houden en geen ‘normaal’ afscheid kon organiseren. Na de begrafenis ben ik een midweekje weggegaan, de natuur uitkijkend op een meer, om daar te rouwen. Dat werkte niet op die manier. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar rouwtheorieën, waar ik eigenlijk alleen maar geïrriteerd van raakte. Zo las ik bijvoorbeeld dat je de verbinding met de overledene moest doorknippen. Hoezo? En ik ontdekte dat er door de omgeving soms ook vreemd gereageerd werd op de situatie.

Woorden aan gevoel

Toen ik bijvoorbeeld weer op mijn werk verscheen, ik was senior communicatie-adviseur bij de Rijksoverheid, vonden mensen dat heel sterk van mij, terwijl ik het gevoel had dat ik weer aan de slag moest aangezien de uitvaart achter de rug was. En ook kreeg ik het gevoel dat je niet al te lang mag blijven hangen in je sores, want je moet toch dóór. Allerlei gedachtes dus die door mijn hoofd spookten tijdens dat proces na een groot verlies.

Schrijven is mijn passie, dus ik besloot een blog en Instagrampagina te starten waar ik schreef over mijn ervaringen. Ik merkte dat daar enorm veel op werd gereageerd, vooral door jonge mensen, die aangaven dat ik woorden gaf aan hun gevoel. Dit gaf inspiratie voor een artikel dat ik pitchte bij &Cie en dat ook werd geplaatst. Intussen kreeg ik een contract aangeboden op mijn detacheringsplek. Daar was ik in de eerste instantie heel blij mee, maar toch besloot ik hier niet voor te gaan. Ik voelde aan alles dat ik voor mezelf wilde beginnen als communicatiestrateeg en journalist, maar dat ik daarnaast ook ruimte nodig had om meer te doen rondom rouw en verlies.'

Een op de tien mensen in rouw krijgt een burn out. Hoog tijd dat werkgevers hier meer oog voor krijgen.

Good mourning

En nu? ‘Ik heb een opleiding rouw- en stervensbegeleiding afgerond en heb een eigen website, Good-Mourning.nl waar ik dit jaar een online traject op heb gelanceerd; een rouwpad dat toegang geeft tot een online omgeving met verschillende modules waarin ik handvatten geef om op verschillende vlakken, fysiek, mentaal, sociaal, emotioneel en spiritueel, om te gaan met verlies. Ook geef ik schrijfworkshops voor mensen die zelf ook woorden aan hun gevoel willen geven en ik organiseer natuurwandelingen, mourning walks.

Sinds kort geef ik ook de training ‘rouw op het werk’ aan leidinggevenden en HR-medewerkers van organisaties. In die training geef ik voorlichting, handvatten en tips om binnen de bestaande wettelijke regels toch maatwerk te kunnen bieden aan werknemers die een dierbare verliezen. Een op de tien mensen in rouw krijgt een burn out. Hoog tijd dat een werkgever hier dus meer oog voor krijgt.’

Hoe combineer je je werk voor Good Mourning met je werk als communicatie-adviseur? ‘De laatste tijd heb ik me meer gestort op mijn werk voor Good Mourning omdat dat nog helemaal moest  worden opgezet, maar het is de bedoeling dat ik de komende tijd weer meer tijd ga vrijmaken om communicatieklussen te doen. Het moet een 50/50-verdeling worden. Vind het ook fijn om in een team te werken en om mijn creativiteit op een andere manier te gebruiken. De combinatie is voor mij perfect.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie