AR-oplossingen nemen vlucht door coronapandemie

Alles Augmented #42: tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality, met deze keer: samenwerken en sporten op afstand.

1. Hoe AR ons helpt om op afstand te communiceren en samen te werken #wfh

Door de corona-pandemie zien we allerlei innovatieve oplossingen om virtueel samen te komen en te werken. Veel in VR zoals events die in bijvoorbeeld AltSpaceVR worden gehouden of bedrijven zoals het bureau Capitola die meetings houden in Big Screen. Maar we zien ook verschillende AR-toepassingen waarmee we veilig thuis kunnen blijven. Denk aan de simpele toepassingen tijdens het videobellen zoals virtueel je achtergrond aanpassen met Zoomzodat het lijkt alsof je ergens anders bent. Of je koppelt Zoom aan Snapchat Camera waardoor je toegang hebt tot diverse filters. 

AR als aanvulling op videobellen werkt ook goed voor klantenservices, om op afstand dingen te kunnen uitleggen of aanwijzen. Er zijn diverse toepassingen voor brillen, maar je hebt hiervoor ook een aantal goede mobiele toepassingen zoals Steem of TechSee.

Maar één van grote beloftes is ‘telepresence’, waarmee je zelf 'elders' aanwezig kunt zijn. Neem dit experiment van VR-app Rec Room waarbij iemand met een iPad in AR iemand anders in dezelfde kamer ziet die thuis met een VR-bril zit. Next Reality heeft een mooi volledig overzicht van alle AR-glasses en apps die ons op afstand laten samenwerken. Magic Leap zet daar ook sterk op in en heeft een overzicht van alle apps die daarbij kunnen helpen zoals hun eigen app Meetings die je hieronder in de video ziet. En dit voorbeeld op Twitter waarbij een Engelse arts met een Amerikaanse arts via Magic Leaps met elkaar overleggen over corona is ook indrukwekkend.

Meetings van Magic Leap

2. De gamification van sport met AR voor meer fun en data

We zien steeds meer digitale toepassingen om sporten nog leuker te maken. Ik schreef onlangs op LinkedIn een blogpost over hoe ik sport met mijn virtual reality bril op. Maar ook in AR zien we de gamification van sport opkomen zoals dit voorbeeld van een AR-filter op TikTok. Met deze exercise moet je bepaalde shapes nadoen om punten te verdienen. Het bedrijf Vicon heeft Motion Capture U ontwikkeld waarmee je via ARkit3 iemands lichaam kan tracken en een virtueel skelet over de sporter heen kunt leggen. Zo zie je hoe een lichaam werkt tijdens het sporten.

Capture.U Augmented Reality

3. Apple breidt haar strategie verder uit met een iOS-update en nieuwe iPhone en iPad

Apple breidt haar strategie verder uit met een iOS-update, nieuwe iPhone en nieuwe iPad. Zo komt er in iOS 14 een app genaamd Gobi waarmee je beschikbare AR-content om je heen kunt zien. Volgens geruchten zijn ze hiervoor een samenwerkingaangegaan met Starbucks en komt er een SDK waarmee developers zelf content kunnen maken voor Gobi. Daarnaast verwacht men dat de iPhone 12 een 3D -depth camera krijgt op de achterkant waardoor de AR-experiences beter worden. Maar de grootste onthulling is de nieuwe iPad Pro die een LIDAR scanner heeft. Dezelfde scanner die veel zelfrijdende auto’s hebben om een omgeving te scannen en objecten en afstanden te herkennen in 3D. Zie hier een voorbeeld van hoe dat werkt met de iPad. Je kunt je wel voorstellen wat voor effect dit heeft op de AR-experiences. De apps die er komen zien er veelbelovend uit. Zo is er een game waarbij de hele kamer een lavavloer wordt en kun je je hele kamer inrichten met de nieuwe IKEA places zoals je hieronder kunt zien. 

LiDAR Scanner on the 2020 iPad Pro

4. Snap is mede door haar features uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van 2020

Het innovatie nieuwsplatform FastCompany heeft elk jaar een overzicht van de meest innovatieve bedrijven in de wereld. En dit jaar is Snap uitgekozen tot de nummer 1. Één van de redenen is dat ze als enige techcompany AR echt goed embed hebben in hun ecosysteem en dat veel mensen het ook nog gebruiken. Elke dag gebruikt 75% van hun 218 miljoen dagelijkse gebruikers AR. En ze blijven ook doorontwikkelen, want onlangs lanceerde ze nog Lens Web Builder waarmee iedereen in enkele minuten een AR lens kan maken. Daarnaast heeft FastCompany ook nog een overzicht van de 10 innovatiefste bedrijven per branche. Check deze lijst van de 10 AR en VR bedrijven

How to build your own AR Lens

5. Interactieve natuurdocu van Magic Leap en BBC

Magic Leap heeft samen met de BBC en studio PRELOADED de spatial natuurdocu BBC Earth - Micro Kingdom Senses gereleased. Dit interactieve verhaal wordt verteld door Stephan Fry en brengt het habitat van allerlei kleine dieren in je eigen habitat. Het ziet er heel tof uit. 

BBC Earth - Micro Kingdoms: Senses on Magic Leap

Lees meer en schrijf je in

Lees ook eerdere 'Alles Augmented' posts en schrijf je in voor de tweewekelijkse AR-nieuwsbrief van Bas Gezelle. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie