Zo moet OpenAI's GPT de software van Microsoft veel slimmer maken

Microsoft presenteert vernieuwingen voor Edge en Bing en hoopt grote concurrent Google voor te zijn.

Zo ziet de vernieuwde Bing-browser eruit
Afbeelding: Microsoft

Microsoft gaat het kunstmatige-intelligentieprogramma inbouwen in zijn zoekmachine Bing. Door een investering in en samenwerking met het bedrijf OpenAI, dat achter het populaire programma ChatGPT zit, kunnen gebruikers van Bing binnenkort veel gerichtere vragen stellen aan de zoekmachine. Ook kunnen ze daarmee chatten.

Microsofts webbrowser Edge krijgt ook de nieuwe zoekmogelijkheden en daarnaast kan de ingebouwde kunstmatige intelligentie websites samenvatten en vertalen naar tientallen talen.

Google voor zijn

Dat alles maakte Microsoft bekend tijdens een presentatie op zijn hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Washington. Volgens topman Satya Nadella 'gaat deze technologie zo'n beetje elke categorie software totaal veranderen'.

Microsoft hoopt door als eerste op de markt te zijn met een zoekmachine die geholpen wordt door kunstmatige intelligentie marktaandeel af te kunnen snoepen van Google. Dat bedrijf heeft gisteren een eigen concurrent genaamd Bard aangekondigd, die momenteel door een beperkt aantal mensen wordt getest.

Gefaseerde uitrol

OpenAI gooide de afgelopen tijd hoge ogen met ChatGPT. Microsoft besloot daarop tien miljard dollar in het bedrijf te investeren de komende jaren. De nieuwe Bing-producten van Microsoft draaien op een geavanceerder model dan ChatGPT, stelde OpenAI tijdens de presentatie. In welke vorm is niet direct duidelijk geworden. Microsofts diensten gaan gebruikmaken van GPT 3.5, een versie van GPT. ChatGPT is een chatbot die ook leunt op GPT 3.5. Microsoft neemt de chatbot niet een op een over, maar gebruikt de mogelijkheden van GPT 3.5 voor een eigen programma.

Nog niet alle mogelijkheden van dat programma zijn direct beschikbaar. Een beperkte testversie van de nieuwe Bing kan nu al wel getest worden. Voor volledige toegang moeten mensen zich inschrijven. Microsoft gaat de vernieuwde zoekmachine wereldwijd beschikbaar maken, maar doet dat wel door steeds iets meer mensen en mogelijkheden toe te voegen.

(Bron: ANP / Redactie Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie