Premium

Talpa Network in beroep tegen besluit dat een partij maximaal 3 FM-kavels mag bezitten

Moet bij winst de veiling over? En: ook Kink stapt naar de rechter rond handhavingsverzoek verkoophuis OMS (Talpa/Mediahuis).

ANP

Talpa Network is een rechtszaak begonnen tegen het besluit dat een partij drie in plaats van vier FM-pakketten mag bezitten. De zitting is in maart dit jaar. Talpa Network bevestigt de rechtszaak aan Adformatie, maar doet verder inhoudelijk geen mededelingen.

(Demissionair) minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) volgde vorig jaar in aanloop naar de FM-veiling het advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat een aanbieder van commerciële radio voortaan maar maximaal drie FM-kavels mag hebben. Talpa Network verkocht daarop Radio Veronica aan uitgever Mediahuis.

Talpa Network wist voor alle drie zijn zenders Radio 538, Radio 10 en Sky Radio bij de veiling een nieuwe FM-vergunning binnen te halen.

Moet er een nieuwe veiling komen?

Dat het mediabedrijf van John de Mol nu alsnog een rechtszaak begint tegen deze eigendomsbeperkingen, is een opvallende stap. Mocht Talpa Network de zaak - die waarschijnlijk bij de bestuursrechter in Rotterdam dient - winnen, dan moet er volgens bronnen namelijk mogelijk een nieuwe veiling komen. De rechtbank ziet alle partijen die hebben meegedaan aan de veiling als belanghebbende. Dat geldt dus ook voor DPG Media, BNR, Radio4All en Kink. 

Nog een radiorechtszaak

Talpa Network is niet de enige partij die naar de rechter stapt. Ook Kink heeft een rechtszaak aangespannen die in februari dient, zo bevestigt directeur Jan Hoogesteijn aan Adformatie. Die gaat niet over de nieuwe FM-verdeling (waar Kink buiten de boot viel), maar draait om een handhavingsverzoek die Kink al veel eerder heeft ingediend bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur rond de verbondenheid van Talpa Network en Radiocorp (Slam/100%NL, inmiddels ook verkocht aan Mediahuis) in saleshuis OMS.

Kink vond (en vindt) dat dat OMS met zes FM-frequenties een te groot aandeel in de radiomarkt heeft en in feite als een radiobedrijf fungeert. OMS is ook na de FM-veiling actief met nu naast Talpa Mediahuis als aandeelhouder. De twee partijen hadden met hun zenders volgens Kink niet aan de veiling mee mogen doen.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur oordeelde overigens eerder dat 'op basis van de contractuele relaties geen sprake is van ongeoorloofde verbondenheid tussen Talpa en RadioCorp'. Het handhavingsverzoek is alsnog uitgemond in een rechtszaak die in februari op de rol staat in Rotterdam.

Hoogesteijn meldt verder dat Kink ook vragen heeft gesteld aan het ministerie van EZK over de deelname van Radio4All (voorheen FNR), 'omdat er tijdens de veiling “opmerkelijke” aandeelhouderswisselingen hebben plaatsgehad'. Die zaak komt nog niet voor de rechter.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie