Premium

Nieuw kabinet wil 100 miljoen euro snijden in communicatie Rijk, 35 procent communicatiebanen verdwijnt

Plannen PVV, VVD, NSC en BBB grijpen hard in op personeel en inhuur van communicatie bij ministeries. Er verdwijnen zo’n 346 banen.

Pieter Omtzigt haalde het punt van bezuinigingen op communicatie bij het Rijk binnen
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB gaat hard bezuinigen op communicatie. Het wil het in totaal een kleine 100 miljoen euro bezuinigen.

Dat gebeurt op twee posten. Ten eerste wil het snijden in het aantal communicatiemedewerkers bij de Rijksoverheid en dit terugbrengen tot het niveau van 2018.

Dat betekent dat er van de 981,2 fte die bij de directies communicatie werken er 346 voltijd banen verloren gaan. Dat zou omgerekend zo’n 35 procent van het aantal communicatiebanen, goed voor zo’n 40 miljoen bezuinigingen.

Ook wil het flink bezuinigen in de externe inhuur van communicatieadviseurs. In 2023 werd hier in totaal 75 miljoen voor uitgegeven. Ook dit moet teruggebracht worden naar het niveau van 2018, toen 16 miljoen aan externe communicatie-inhuur werd uitgegeven. Dat betekent een bezuiniging van 59 miljoen euro.

Het aantal fte's communicatie bij de kerndepartmenten en DPC bij de Rijksoverheid
Het aantal fte's communicatie bij de kerndepartmenten en DPC bij de Rijksoverheid

Plannen Omtzigt

De bezuinigingen zullen nog harder uitpakken dan aanvankelijk werd voorzien. Voor de formatie van een nieuw kabinet werd gewerkt met de zogenoemde ombuigingslijst van het ministerie van Financiën.

Die ging uit van zo’n 35 miljoen euro bezuinigen aan personeelskosten bij het Rijk. Daarbij werd gerekend met 936 fte’s in 2023 geteld. Inmiddels is dat aantal flink gegroeid tot 981 fte’s.

Ook de uitgaven aan externe inhuur van communicatie stegen sinds de ombuigingslijst hard, van 58 miljoen euro naar 75 miljoen euro.

De bezuinigingen op communicatie waren vooral een wens van NSC.  Pieter Omtzigt liet in 2021 al weten dat hij vindt dat het ‘leger’ aan voorlichters bij het Rijk uit de klauwen is gegroeid. In het verkiezingsprogramma van NSC stond ook dat dit aantal moet worden teruggebracht.

Bezetting communicatie directies Communicatie en daaronder de externe inhuur van Communicatie 2024
Bezetting communicatie directies Communicatie en daaronder de externe inhuur van Communicatie 2024
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie