Marketing in tijden van corona

De prijzen van producten stijgen door de uitbraak van het coronavirus. Maar waar zijn de purpose-gedreven merken nu?

ANP Foto

Een crisis kondigt zich vaak aan op het moment dat de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Als het totaal onverwacht komt dan is de impact ook het grootst. Op zich ook weer niet zo gek, want als het toch al niet goed gaat is de menselijke reactie vaak “dat kunnen wij er nog wel bij hebben”.

Maar het coronavirus is gearriveerd op een moment dat de beurzen een all-time high bereikten, de werkeloosheid cijfers all-time laag zijn en de skipistes uitpuilen van de Nederlanders. Wat de impact van het coronacrisis, op langere termijn is  natuurlijk nog onduidelijk, maar dat de schrik erin nu goed inzit is duidelijk. Overbelaste news sites, dalende beurzen en heel veel onzekerheid over wat er ons te wachten staat. Veel bedrijven hebben alvast een omzet waarschuwing uitgestuurd. Al is het maar omdat zij een productie-achterstand oplopen doordat leveringen uit Azië beginnen te stokken.

Branches zoals onder andere de reisbranche zien nu al een aanzienlijke daling van het aantal boekingen. En niet alleen door het afblazen van veel evenementen, buitenlandse zakenreizen en beurzen. Hoe kan je als bedrijf richting de klant nu het beste met deze nieuwe onzekerheid omgaan? En daardoor de schade zo beperkt mogelijk  houden.

Een interessant inzicht is vooral rekening te houden met de (tijdelijke) verschuiving in voorkeur van de consument. Want juist in tijden van angst gaat het bij consumenten niet zo zeer om het beste merk of de beste keuze. Maar om het merk dat zij, juist in onzekere omstandigheden, het beste kunnen vertrouwen. Het merk wat hun niet zozeer de beste prestatie garandeert, maar hen de meeste zekerheid biedt dat het niet mis kan gaan.

Wat zou het bijvoorbeeld voor de touroperators betekenen als mensen, naast de bekende annuleringsverzekering (die in de praktijk overigens zelden uitkeert) een extra verzekering aanbiedt tegen het lokaal uitbreken van Corona? Of als de supermarkten hun klanten nu al informeren over het feit, dat mocht het Corona virus onverhoopt jouw omgeving bereiken, klanten garanderen dat zij kunnen blijven vertrouwen op volle schappen gevuld met gezonde en verse producten.

Iets waar de Chinese overheid hoge prioriteit aan heeft gegeven en waardoor het gelukt is om paniek, hamsteren en rellen te voorkomen. En wat zou er gebeuren als je als zeepfabrikant je producten tijdelijk in prijs verlaagd (in plaats van te verhogen, wat immers een logische economische reactie is bij een stijgende vraag)? Dit als een investering van het merk in een gezonde, hygiënische samenleving. Als dat geen purpose-driven marketing is? Want in tijden van onzekerheid is zekerheid misschien wel de meest belangrijke merkbelofte.

Lees ook eerdere artikelen over hoe de marcomindustrie inspeelt op de coronacrisis: 
Nederlandse bedrijven kijken als buitenstaanders naar ‘Corona’ 
De ultieme viral, marketingpillen tegen het Coronavirus 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie