'Meerderheid zou veilige corona-app installeren'

Onderzoekers denken dat een dekkingsgraad van 60 procent - volgens De Jonge noodzakelijk voor succes - mogelijk is.

Ruim de helft van de Nederlanders zal een corona-app op zijn telefoon installeren, als die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bereidheid groter bij jongvolwassenen

De Rotterdamse onderzoekers denken op basis van hun studie dat een dekkingsgraad van 60 procent, die volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nodig is om de app tot een succes te maken, mogelijk is. De bereidheid onder jongeren en jongvolwassenen is daarbij een stuk groter dan bij de oudere inwoners van ons land.

Lees ook: Corona-app zorgt voor vuurwerk in Capital C: 'Dit is kansloos!'

De groep Nederlanders die twijfelt of ze een bluetooth-app wil, die gebruikers erop wijst als ze in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest, is onder bepaalde voorwaarden wel over te halen. Een deel zou de app installeren als het daarmee weer mogelijk wordt om in grotere groepen samen te komen, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Ook zouden gebruikers graag zien dat ze zelf een coronatest kunnen krijgen als ze de melding ontvangen dat ze dicht bij een besmet persoon zijn geweest.

Lees ook: Ivo Roefs (DDA): 'De kans bestaat dat Nederland de app niet zal omarmen'

Zeven apps die gekozen werd na een bliksemtender van de overheid en werden besproken in een appathon, zijn vervolgens van tafel geveegd. Op de zeven voorstellen kwam veel kritiek, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens, het Bureau ICT-toetsing, het College voor de Rechten van de Mens en de landsadvocaat. Ook Bits of Freedom liet weten zich ernstige zorgen te maken of de privacy van gebruikers wel voldoende beschermd wordt. Bovendien blijft het onduidelijk waarom zo'n app überhaupt nodig is. De overheid liet daarop weten zelf met een app te zullen komen.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie