Minister EZ moet ACM opnieuw advies vragen over maximale aantal FM-frequenties voor één partij

Talpa moest vierde FM-kavel inleveren. Rechter noemt in tussenuitspraak het besluit van minister EZ onzorgvuldig.

ANP

De bestuursrechter in Rotterdam heeft een tussenuitspraak gedaan in de beroepszaak van Talpa tegen het besluit dat een partij drie in plaats van vier FM-pakketten mag bezitten. 

Het mediabedrijf van John de Mol is het oneens met de beslissing van (demissionair) minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), die vorig jaar in aanloop naar de FM-veiling bepaalde dat een aanbieder van commerciële radio voortaan maar maximaal drie FM-kavels mag hebben. Talpa Network verkocht daarop Radio Veronica aan uitgever Mediahuis.

De bestuursrechter heeft nu bepaald dat de minister de eigendomsbeperking niet had mogen baseren op het advies van de ACM uit 2022 en noemt het besluit onzorgvuldig.

Niet opnieuw veilen

De rechtbank draagt de minister op om opnieuw advies in te winnen bij de ACM. Ze moet de rechtbank binnen vier weken laten weten of advies bij de ACM wordt ingewonnen. De minister heeft dertien weken voor een nieuw ACM-onderzoek en de conclusies die de minister daaraan verbindt. Daarna volgt pas een definitieve uitspraak.

De FM-frequentieveiling hoeft niet opnieuw.

Een woordvoerder van Talpa Network zegt dat Talpas blij is 'dat de rechtbank het met ons eens is, de veiling niet over hoeft en dat er een nieuw ACM-onderzoek dient plaats te vinden. We wachten dit nu eerst verder af.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie