Premium

Staatssecretaris wil toch noodverlenging FM-frequenties na motie Kamer

Kink beraadt zich op mogelijke juridische vervolgstappen.

Mona Keijzer
ANP

Staatssecretaris Mona Keijzer wil toch een noodverlenging van de vergunningen van de commerciële zenders die nu een FM-frequentie hebben. Het gaat om Talpa Network (Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio), RadioCorp (Slam! en 100% NL), BNR Nieuwsradio en Sublime (sinds vandaag in handen van NRC Media).

Keijzer wilde aanvankelijk na een rapport van het door haar ingestelde Adviescollege een veiling van FM-frequenties van commerciële radiozenders. De huidige vergunningen lopen per 1 september 2022 af. In een motie heeft het CDA, gesteund door een Kamermeerderheid (VVD, D66, Christenunie, PvdA en PVV), de bewindsvrouw gevraagd wel een noodverlenging te doen. Daar ging Keijzer in mee. Ze moet dit nu gaan onderbouwen.

Keijzer wil de frequenties nu minimaal tot 1 september 2024 verlengen en misschien nog een jaar langer. De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel. 

Römer: 'Brede steun is fijn'

De commerciële zenders, verenigd in VCR, lobbyden de afgelopen maanden voor een noodverlenging. De vereniging vreest dat zenders door de coronacrisis in de rode cijfers zullen duiken nu de reclame-inkomsten fors zijn gedaald. Kleine stations zullen het volgens de VCR misschien helemaal niet overleven. De kans is nu groot dat de wens van de VCR alsnog in vervulling gaat.

Voorzitter Paul Römer (Talpa Network) zegt vanavond tegen Adformatie content te zijn met de uitkomst. 'Natuurlijk moeten we officieel nog wel even de stemming van dinsdag afwachten. Maar het is fijn om te merken dat er een brede steun is in de Tweede Kamer voor de noden van de commerciële radio-exploitanten. Met twee jaar zijn we geholpen en hopelijk wordt dat de gevraagde drie jaar. Wij zijn de staatsecretaris en de leden van de Tweede Kamer zeer erkentelijk.'

Kink: 'Onrechtmatig'

Het betekent ook dat nieuwe partijen voorlopig geen kans maken op een plek in de ether. Kink, dat al eerder meldde juridische stappen te overwegen (en afgelopen week nog een noodoproep deed aan de Tweede Kamer) herhaalt dat statement vanavond.

'Vanmiddag is er in de Tweede Kamer een motie ingediend door VVD, CDA, CU, D66, PvdA en PVV voor een noodverlenging van de FM-vergunningen van alle FM-stations. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) gaat deze motie uitvoeren en komt zo snel mogelijk met een voorstel naar de Tweede Kamer. 

Door dit besluit wordt Kink buitengesloten; er vindt voorlopig géén herverdeling plaats van FM-frequenties en dat is onrechtmatig. Naast de politieke werkelijkheid is er namelijk ook een juridische realiteit. We beraden ons dan ook op mogelijke juridische vervolgstappen.

We bedanken jullie voor jullie enorme support en houden je natuurlijk op de hoogte over verdere ontwikkelingen.'

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie