Na Zeeman en Febo komt ook Lidl met ‘fanwear’

Ook Lidl wil de blits maken met badslippers, sportsokken en shirts. Een überlullig filmpje op Facebook moet de boel aanjagen.

Hippe Lidl

Lidl lanceert op 2 juli een ‘fanwear-collectie’ met Lidl-badslippers, Lidl-sneakers, Lidl-sportsokken en een Lidl-shirt (prijzen voor alle Lidl-fans staan onderaan dit bericht). Dat is op te maken uit een - vermoedelijk expres - wat amateuristisch filmpje op Facebook, waarin een Rudi Völler-achtig type uit een tent kruipt (die bij zijn moeder voor de deur blijkt te staan). Lidl raakt kennelijk de juiste toon, want het filmpje is al dik 700 keer geliked en er hebben al zo'n 1800 mensen op gereageerd.

In het filmpje – waarin en passant nog een Kordaat 0.0 wordt opengetrokken – komen alle fanwear-producten voorbij die volgende week donderdag in de winkel zullen liggen. ‘Jááááp, éten!’, roept zijn moeder. ‘Ja mam, ik kom eraan!’

Zeeman

Lidl is – zoals de Lidl-traditie het ook voorschrijft* – niet de eerste die met het idee kwam. Zeeman is in Nederland misschien wel de grondlegger** met het verhippen van het merk middels coole merchandise: sneakers in beperkte oplage, hipster-shirts en recent zelfs ‘genderneutrale kleding’ (statement!). Dit is de laatste Zeeman-activiteit in dat genre.

Febo Fashion

McDonald’s en KFC hadden al eens een eigen kledinglijn (hoewel niet per se in het genre ‘volks hip’), terwijl Febo in 2017 kwam met badslippers en shirts (die snacks onderweg konden warmhouden én met afveegzone voor je handen (gadver)). Het snack-brand vulde de ‘Febo Fashion-lijn’ door de jaren heen aan met andere hebbedingetjes (handdoeken, tasjes, etc.). Vorig jaar zomer lanceerde het de laatste fashion-campagne ‘voordat de sleet erop komt’.

 

Hebbeding: Schultenbräu-slippers
Hebbeding: Schultenbräu-slippers Aldi

Schültenbrau-slippers

Ook collega-discounter was Lidl voor. In mei kwam het met een fanwear-lijn met t-shirts, boxershorts en... badslippers. Om het feest compleet te maken had Aldi tijdelijk ook merchandise van de eigen merken in de schappen. Denk aan shirts van het eigen merk Snackfan (o.a. frikandellen en bitterballen), boxershorts van energiedrankmerk Golden Power en badslippers van hét Aldi-pilsmerk Schultenbräu.

Sokken

Het is overigens niet de eerste keer dat Lidl komt met fanwear. Volgens Ingeborg Biemans, woordvoerder van Lidl, is de huidige uitbreiding tot stand gekomen omdat fans erom vragen. Biemans: 'Vorig jaar waren de Lidl-fanwear-sokken een groot succes. Daarom is de collectie dit jaar uitgebreid en daar zijn we trots op!'

Noten

*Lidl is jaloersmakend goed in het na-apen van andere merken en daar vervolgens mee wegkomen. Brommerdrop (gejat van Autodrop) en Vlugge Japie (gejat van Snelle Jelle) zijn twee van de vele klassieke voorbeelden. Meer recent is er Kordaat pils (volgens Kornuit gejat van Kornuit) en zijn er de chocoladerepen onder het eigen merk ‘Way to go!’ die schaamteloos gekopieerd zijn van Tony’s Chocolonely (tot aan de ongelijke reepverdeling aan toe). Zelf iets bedenken is aan Lidl minder goed toevertrouwd***, zo blijkt ook weer uit deze fanwear-campagne.

**Wellicht valt nog te beargumenteren dat het Dirk was, die zijn discount-supermarktmerk als eerste salonfähig wist te maken met de grote rode shopper met die witte letters. Hoewel dat toch niet erg in de hoek van hippe spullen valt.

***Lidl is het niet eens met de stelling dat het (jaloersmakend) goed is in het na-apen van andere merken. Biemans zegt in een reactie aan Adformatie bijvoorbeeld dat de merknaam ‘Brommerdrop’ niet is 'gejat' van Autodrop maar juist bedacht en ontwikkeld in samenwerking met de leverancier van Autodrop. Biemans: ‘Hetzelfde geldt voor Vlugge Japie. Deze reep is bedacht en ontwikkeld in samenwerking met Peijnenburg.’

Koopje voor de fans

Lidl slippers: 4 euro
Lidl sneakers: 15 euro
Lidl sokken: 1 euro
Lidl t-shirt: 4 euro

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Marc Fahrner
Lidl heeft doorgaans mijn warme sympathie als supermarkt. Ik heb een positieve beleving over de prijs-kwaliteit van hun levensmiddelen. Datzelfde Lidl komt, uitgerekend in deze maatschappelijk bewogen tijd, met kleding die meer dan bizar goedkoop is.

Als Lidl voor € 4,- een t-shirt aanbiedt, dan kun je je voorstellen wie daar in de keten van marge, logistiek, productie, grondstoffen en arbeid in elk geval niet van profiteren. Op z'n Lidl-Duits gezegd: "Die Spielerei für die Wohlhabenden wird bezahlt von denen die nichts haben".

Het filmpje op Facebook wordt goed bekeken en veel geliked. Een bewijs dat je met humor snel als tof bedrijf wordt gezien. En zorgwekkend. Waar op social media een hele movement gaande is tegen racisme en andere vormen van ongelijkheid, is die verontwaardiging er blijkbaar niet als er een"Koopje voor de fan" ten tonele verschijnt. Dat zegt iets over de intrinsieke motivatie van een hoop van deze "wereldverbeteraars". En natuurlijk over de bedrijven die dit, puur uit concurrentie-overwegingen, in stand houden.

Ik kan op de website van Lidl geen nobele motivatie vinden achter deze "fanware". Dat kan waarschijnlijk ook helemaal niet voor die lousy € 4,-.

Dat is een gemiste kans, want Lidl heeft dit niet nodig. Niet op deze manier. Kleding is voor hen geen core-business. De tijdgeest was een kans om deze "fanware" met duurzame motieven te presenteren. Met een oprecht of humoristisch filmpje, waarbij de arbeiders in Bangladesh, Thailand of elders in die regio, zich door betere betaling ook eens "fan" zouden kunnen tonen.

Lidl had het kunnen aandurven om deze kleding tegen een faire prijs op de markt te brengen. Met een keiharde belofte welk bedrag daarvan direct naar de arbeiders gaat (niet in de zakken van de lokale fabrieksdirecteur!).

Als de verkoop tegen zou vallen, weten we meteen hoever de maatschappij is met het voegen van de daad bij het woord en de portemonnee te trekken.

Hadden is echter een rijk man. We zullen het niet weten. Lidl heeft ook hier weer voor een oppervlakkige prijs-stategie gekozen, verhuld in een geinig filmpje.

Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Marianne Compier
Beste redactie, zonder foutjes wordt het artikel nog beter. Zie hieronder:

Wat is dit voor een zin?
McDonald’s en KFC hadden al eens een eigen kledinglijn (hoewel niet per se in het genre ‘volks hip’), terwijl Febo in 2017 kwam Febo met badslippers en shirts (die snacks onderweg konden
warmhouden én met afveegzone voor je handen (gadver))

Woordje 'met' ontbreekt in deze zin: In mei kwam het een fanwear-lijn met t-shirts, boxershorts en... badslippers.

Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Roderick Mirande
Dankjewel Marianne Compier, ik heb het verbeterd. Groet, Roderick Mirande - redactie Adformatie
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie